marți, 24 noiembrie 2015

Gica Hagi regele rromilor sau aromanilor?

Curios, site-ul BBC, preia o declaratie a unui scriitor care a publicat o carte despre un tigan din Marea Britanie, care sustine ca mai multi jucatori europeni faimosi au fost tigani, printre care si Gheorghe Hagi al nostru!

Un scriitor pe nume Steven Kay, daca acesta o fi numele lui real, a gasit un subiect pentru noua sa carte, despre un no name in fotbalul mondial Rabbi Howell, dar in memoria caruia englezii au ridicat un monument, nascut intr-un zona tiganeasca din Anglia, Dore, in apropiere de Sheffield. Tiganul englez, Rabbi Howell, a jucat pentru Rotherham, Sheffield United, Liverpool, Preston, dar si pentru nationala Angliei, pentru care a debutat in 1895. Rabbi Howell a fost tot timpul strigat "Tiganul" - daca-l chema si pe el Banel Nicolita, il strigau "Banele", dar "Rabbiele" e mai greu... :)

Si uite asa, dupa ce a stat de vorba cu nepotii si nepoatele fotbalistului englez de origine rroma, scriitorul Steven Kay, are impresia ca a devenit expert in gypsy, adica rromi, adica tigani, de pretutindeni! Dobandind astfel cunostinte direct de la sursa, Steven Kay a alcatuit si o selectionata europeana a tiganilor, in care alaturi de tiganul roman Gica Hagi, mai evolueaza, tiganul francez Eric Cantona si tiganul italian Andrea Pirlo. Daca la Hagi e sigur, a incurcat comunitatea aromana cu cea tiganeasca, la Cantona surprinde, pentru ca tatal lui a venit in Marsilia din Sardinia, iar mama din regiunea catalana a Spaniei, in timp ce Pirlo s-a nascut intr-o localitate din apropierea Bresciei.

Nu va suparati pe englez, ca la ei printre atatia blonzi spalaciti si cativa sateni si roscovani rataciti, brunetii, latino lover men, se pare ca sunt catalogati tigani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu